Saturday 22 June 2013

Jei išsiskiria ulema nuomonės dėl hadiso patikimumo...

Tikriausiai ne kartą esame susidūrę, kad vieni ulema vertina vieną ar kitą hadisą kaip autentišką, o kiti- kaip silpną ar net padirbtą. Kaip elgtis paprastam tikinčiajam šiuo atveju?

Labai gražiai paaiškino Imamas Tirmidhi, kad nuomonių skirtumo tarp ulema dėl hadisų silpnumo nėra. Skirtumas yra tarp ulema turimų žinių. Galbūt kažkuriam šeikhui yra žinoma kažkas, kas nežinoma kitam apie hadiso perdavimo aplinkybes, grandinę, perdavėjus. Juk kiekvienas alimas klasifikuoja hadisus savo asmeninio idžtihad (mokymosi, gilinimosi, tyrinėjimo) rezultate ir jis gali būti skirtingas tarp skirtingų ulema.

Kita skirtumų priežastis, kurią nurodo Ibn Taimiya, yra perdavėjų patikimumo nustatymas. Kai kurie ulema yra labai griežti perdavėjų žinioms ir kompetencijai, jie galbūt neatleis kažkokio reputacijos šėšėlio, kai tuo tarpu kiti ulema manys, kad tas šešėlis yra nepakankamas atmesti hadisui, arba randa pagrįstą pateisinimą jam.


Na ir svarbiausia- ką gi daryti, kuomet išsiskiria nuomonės? Jei tikintysis turi pakankamai žinių išsiaiškinti, kuris ulema yra teisus, jis tai turėtų padaryti ir pasirinkti atitinkamai.Jei tikintysis neturi tokių sugebėjimų, tuomet jis gali pasiklausti tų, kurie žno daugiau, o jei ir tada nuomonės išsiskiria, jis turi rinktis alimo poziciją ir būtent to alimo, kuris, jo manymu yra labiau religiškai atsidavęs ir kurio žinios šiuo konkrečiu klausimu yra gilesnės ir platesnės. Tikintysis neturi automatiškai pasirinkti to, kurio statusas ar autoritetas yra didesni. Tikinčiajam taip pat nėra leidžiama rinktis nuomonės vien pagal tai, kad jam asmenisškai ji yra lengviau išpildoma.


No comments:

Post a Comment